Посластичар
Посластичар - свако ко ужива да време проводи у прављењу намирница чаробаног
мириса и слаственог укуса треба да зна да је смер посластичар прави избор јер је то
изузетно профитабилно и тражено занимање.
Током школовања уз општеобразовне предмете посебна пажња придаје се практичној
настави која се обавља у специјализованом кабинету.
Посластичарство је у последње време достигло веома висок ниво професионалности а овај
позив представља праву уметност која пружа посебан осећај и могућност врхунске
креативности.
Ово занимање од ученика захтева способност, педантност, прецизност, маштовитост,
усклађене покрете и смисао за обликовање, изнад свега спретност руку и прстију, и учи
их хигијени, чистоћи и уредности радног простора, исправном складиштењу
намирница и готових производа а изнад свега: практичним вештинама у изради свих
врста посластица, колача, кремова, торти, декорација, суфлеа, теста, пецива, славских
колача…
Посластичари добијају посао у индустријској производњи чоколаде, бомбона и кекса и са
лакоћом се запошљавају у посластичарницама и угоститељским објектима у земљи и
иностранству или настављају школовање на одговарајућим високим струковним школама.
Данијела Николић, професорка куварства