Конобар
Образовни профил конобар има за циљ оспособљавање ученика за услуживање госта
храном и пићем.
У оквиру овог профила ученици стичу знања, вештине и компетенције које се односе на
одржавање хигијене и здравствено-безбедносних услова, обављање припремних и завршних
радова спровођењем ресторанске процедуре, пријем госта и поруџбине, послуживање
госта пићем, послуживање госта храном и извршавање административних послова.
Настава се одвија у специјализованом ресторану, кабинету у школи а велики број часова
практичне наставе и у угоститељским објектима ван школе.
Ученици овог образовног профила учествују на Републичком такмичењу из Барског
пословања (припрема коктела пред гостом) и услуживања (услуживање на пословном
ручку). Ученици су више пута освајали једно од прва три места на републичком такмичењу.
Током школовања ученици имају прилику да посете стручне зборове угоститељских
радника, сајмове туризма, етно-хране и пића, и тако буду у току са новинама и
трендовима у угоститељству.
Ово је тражено занимање и велики број наших ученика одмах након завршетка средње школе
започиње да ради у угоститељским објектима, како у околини тако и у већим градовима
наше земље. Поред тога, ученици могу и да наставе школовање на високошколским
установама.
Сања Новаковић, школски педагог