Школски часопис
 
04.06.2021.
Такмичили смо се и на ПОСЛОВНОМ ИЗАЗОВУ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА
Овогодишњи „Пословни изазов Западног Балкана" се одржао онлајн у периоду од 17. до 18. маја 2021. године. Наша Милица Јанковић, ученица четвртог разреда туристичког техничара, је представљала нашу школу на овом такмичењу, на коме су учествовали средњошколци из: Србије, Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине, који су дошли из 37 градова, 4 државе и 40 средњих школа. Ово такмичење негује тимски дух, тимови се формирају тако да сваки од тимова садржи 3-4 ученика из различитих земаља. Милица је у свом тиму имала још два такмичара из Босне и Херцеговине и Хрватске.

Задатак овогодишњег изазова је био: осмислити производ или услугу која је намењена младима у овој циљној групи и то у 4 земље: Србији, Црној Гори, Хрватској и Босни и Херцеговини. Требало је јасно дефинисати коме је тачно производ намењен, да ли су то тинејџери, студенти, гејмери, матуранти...Шта је то што млади из ове четири земље имају заједничко, а што ће послужити као инспирација за успешну предузетничку причу.

Тим у коме је Милица била је био број 3, а идеја коју је тим имао као своју предузетничку причу, јесте производ који би служио жртвама вршњачког насиља да се заштите од насилника, тј да спрече сам тренутак насиља. Уређај би у себи садржао локатор и паник тастер, који би за почетак производио јаке звучне сигнале док би се активирао позив у помоћ надлежним службама у полицији. На сличан начин су размишљала још два тима.

Победници на овом такмичењу су били:
Прво место однео је тим HoloMeet са идејом о холограмском пројектору који омогућава комуникацију на даљину уз осећај да су људи поред вас, сребро је отишло у руке тима MOKAGameIndustries и њихове стратешке игрице GameUp која је намењена гејмерима Западног Балкана и на тај начин подстиче комуникацију и повезивање међу њима, док је 3. место заузео тим TailorsOfDestiny који је осмислио апликацију за помоћ средњошколцима и студентима у вези са каријерним одлукама!

О победничким идејама и тимовима који ће заузети трон овогодишњег Пословног изазова Западног Балкана, одлучио је жири у саставу:
• Милица Милановић – менаџерка за корпоративне послове у компанији Nestle Adriatic
• Александра Мартиновић – директорка портала Србија данас
• Јелена Ненадић Михајловић – директорка за развој и имплементацију пројеката ICT Hub
• Адмир Вељовић – специјалиста за дигиталне садржаје и комуникацију Западно балканског института
• Милован Миличковић – главни уредник портала Bonitet.com

Све похвале за нашу Милицу која је искористила своје вештине рада на рачунару, комуникацијске вештине, тимски дух и на крају имала изузетан наступ и одличан разговор са жиријем.

Валентина Миланов, ментор