top of page

САЈАМ ТУРИЗМА


Најзначајнија туристичка манифестација у земљи и региону, 43. Међународни сајам туризма, одржан је од 24. до 27. марта на Београдском сајму.

Као туристичко – хотелијески техничари, заједно са ученицима других година и професорима, имали смо могућност у оквиру стручне праксе да и ми посетимо овај догађај.

Пре Сајма обишли смо Храм Светог Саве на Врачару. Комбинација мира и спокоја са раскошћем и пространством. Сам улазак у Храм, кроз главна врата на којима је исписана молитва на осам различитих језика, очаравајућа je прича.

На главним и бочним вратима исписане су три молитве на двадесет и четири језика народа, на гвожђу... Од позлаћеног лустера који обасјава фреске и окићених стубова са симболима православља и династије Немањић, остали смо без текста. Дефинитивно сам разумела шта значи када кажу да није исто гледати слике и видети то својим очима. Сајам је место где се мора изаћи из зоне комфора како би се уживало на прави начин. Упознавање са нечим потпуно новим, али и упознавање са осталим одељењима из школе.

Туристичко – хотелијерски техничари су те среће да могу посетити нова места и манифестације преко стручне праксе и блок наставе. Након бројних теоријских часова, посета Сајму је био добар практичан пример за све нас. Нема везе што је пар нас промашило халу и ушло на Сајам вина. Има везе што је само тек неколицина четвртака могла и да се „заслади“.


На Сајму смо провели 3 сата, што није довољно за сталне посетиоце, а тек за нас „новајлије“. Трчали смо од штанда до штанда, упијали и учили о иностраном туризму, али, знате шта, ништа не може надмашити наш добри, домаћи туризам.

Ништа лепше од домовине представљене у пуном и правом сјају. Српско коло, етно музика, храна из различитих крајева су само неке од чари нашег туризма. Србија је пуна скривених драгуља који су добили шансу да се представе што боље великом броју љубитеља путовања.

А да се на Сајму и јело, јело се. Домаћег сира, пршуте, чајне кобасице, баклава, било се свуда.

Традиционално је најбоље видети, најлепше чути и најукусније пробати.

Утисци са Сајма су одлични. Сви смо уживали. Надмашио је наша очекивања и надамо се да ћемо га и у наредним годинама школовања посећивати и стварати још лепше успомене.

Након Сајма посетили смо шопинг-центар „Ушће“. Уморни, али пуни успомена и кеса са флајерима и поклонима вратили смо се кући. Рецензија за излет: 10/10.


Ема Мишић и Софиа Урошевић, I тхт

0 views
bottom of page