![konobar.jpg](https://static.wixstatic.com/media/decd9e_eeb803c82ac341089b1f984a1d7a94fb~mv2.jpg/v1/fill/w_127,h_85,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/decd9e_eeb803c82ac341089b1f984a1d7a94fb~mv2.jpg)
Конобар
Образовни профил конобар има за циљ оспособљавање ученика за услуживање госта
храном и пићем.
У оквиру овог профила ученици стичу знања, вештине и компетенције које се односе на
одржавање хигијене и здравствено-безбедносних услова, обављање припремних и завршних
радова спровођењем ресторанске процедуре, пријем госта и поруџбине, послуживање
госта пићем, послуживање госта храном и извршавање административних послова.
Настава се одвија у специјализованом ресторану, кабинету у школи а велики број часова
практичне наставе и у угоститељским објектима ван школе.
Ученици овог образовног профила учествују на Републичком такмичењу из Барског
пословања (припрема коктела пред гостом) и услуживања (услуживање на пословном
ручку). Ученици су више пута освајали једно од прва три места на републичком такмичењу.
![](https://static.wixstatic.com/media/decd9e_5a6f4d645d884b4aa5ac396ff8849fd1~mv2.jpg/v1/fill/w_573,h_259,q_90/decd9e_5a6f4d645d884b4aa5ac396ff8849fd1~mv2.jpg)
![](https://static.wixstatic.com/media/decd9e_6f6580963add4414a740c3f1c9e56620~mv2.jpg/v1/fill/w_345,h_259,q_90/decd9e_6f6580963add4414a740c3f1c9e56620~mv2.jpg)
![](https://static.wixstatic.com/media/decd9e_2095c76cc51946308e4f249884baa566~mv2.jpg/v1/fill/w_928,h_542,q_90/decd9e_2095c76cc51946308e4f249884baa566~mv2.jpg)
![](https://static.wixstatic.com/media/decd9e_3941666e873b4a54b3dbaa4632b38c1e~mv2.jpg/v1/fill/w_928,h_397,q_90/decd9e_3941666e873b4a54b3dbaa4632b38c1e~mv2.jpg)
![](https://static.wixstatic.com/media/decd9e_15c0e7e476bc4e908e55e77e0a36ba88~mv2.jpg/v1/fill/w_928,h_699,q_90/decd9e_15c0e7e476bc4e908e55e77e0a36ba88~mv2.jpg)
Током школовања ученици имају прилику да посете стручне зборове угоститељских
радника, сајмове туризма, етно-хране и пића, и тако буду у току са новинама и
трендовима у угоститељству.
Ово је тражено занимање и велики број наших ученика одмах након завршетка средње школе
започиње да ради у угоститељским објектима, како у околини тако и у већим градовима
наше земље. Поред тога, ученици могу и да наставе школовање на високошколским
установама.
Сања Новаковић, школски педагог