Школски часопис
 
11.01.2023.
Пројекат
У периоду од септембра до децембра месеца 2022. године 18 ученика из наше школе је учествовало у пројекту о ЦИРКУЛАРНОЈ ЕКОНОМИЈИ.

Реализатор пројекта је КЗР за младе „Убран Стрим“, уз подршку Града Пожаревца. Радионице о циркуларној економији у предузетништву су реализовале Валентина Миланов, наставник информатике и рачунарства и предузетништва и Маја Марић омладински радник и власник КЗРЗМ „Урбан Стрим“.

Ученици који су учествовали у овом пројекту су ученици 1. и 2. разреда смера КОМЕРЦИЈАЛИСТА: Митра Динић, Лазар Митровић, Лана Ристић, Јована Станковић, Ања Николић, Хелена Стојадиновић, Инес Јашаревић, Маријана Стојиљковић (ученици IIк) и Михајло Петровић, Иван Радујковић, Страхиња Стојадиновић, Никола Стојадиновић, Сања Миљковић, Вишња Дачић, Емилија Станојевић, Елена Стокић, Милица Перић и Ивана Поучковић (ученици Iк). Они су кроз 12 радионица обрадили како оно што сматрамо отпадом може да буде нешто што се може поново користити у процесу производње.

Радионице су се односиле на отпадне метале, пластику, храну као отпад, мобилне телефоне, електронски отпад, роботику, климатске промене као последица нагомилавања отпада у природи. Након ових радионица одржане су и две креативне радионице на којима су ученици правили новогодишње честитке од материјала који су прикупили као оно што више неће користити (картон, украсан папир, украсни кончићи, папирићи) и кроз продајни базар продали своје честитке.

Продају су реализовали на два начина: у холу нове школске зграде, а онда су се окушали у улози шетајућих продаваца у другим установама и на улици нашег града. Овом својом продајном акцијом су успели да своје производе продају у року од 2 сата, а новац од продаје ће се користити у хуманитарне сврхе за помоћ својим другарима којима ће бити потребно да се купе књиге за следећи разред или месечна карта за градски превоз.

Валентина Миланов, наставник