Школски часопис
 
10.12.2020.
НАГРАДА ЗА ДАН ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА

Добитник овогодишње награде је Весна Животић, наставник групе економских предмета која у нашој школи ради више од 15 година. Кажу да је “правда спора, али достижна”, па тако и награда за Весну коју је требало много раније да добије. Зашто? она је неко ко од првог дана свог запослења не иде утабаним стазама, неко ко је постао “бренд” наше школе. Од 2007. године и реформе нашег школства, она је посебно ангажована за профил комерцијалиста и на нивоу Србије добила је звање “координатор форума наставника образовног профила комерцијалиста” јер је своје знање и искуство стечено у привреди применила и пренела на ученике. Из тог разлога годинама уназад она се одазива на позиве ЗУОВ-а и учествује у изради матурских задатака на нивоу Србије, у ревизији наставног плана и програма за образовни профил - комерцијалиста и образовни профил - техничар логистике и шпедиције, али је и један од аутора приручника "Водич за рад у виртуелном предузећу" под покровитељством Култур Контакт-а из Немачке и МПН Србије.


 


Захваљујући њој наша школа је остварила партнерску сарадњу са школом "Robert Gerwig" из Зингена у Немачкој тако да су ученици предвођени Весном учествовали не само на виртуелним сајмовима у Зингену (2011. године) већ имали и стручну размену са ученицима из овог града (2012. године). Као промотер образовног профила комерцијалиста, Весна је била и зачетник сарадње виртуелних предузећа Србије и Црне Горе на сајму у Милочеру (2012. године), сарадње виртуелних предузећа Србије и Бугарске у Пловдиву (2018. године), као и сарадње на бројним сајмовима у нашој земљи у Бечеју (2011. године), Бору (2013. године), Сокобањи (2017. и 2018. године), Крушевцу (2019. године). Овако предан рад није могао да прође без награда тако да је она и на бројним такмичењима остварила завидне резултате као нпр. појединачно треће и екипно друго место на републичком такмичењу из Трговинског пословања 2006. године или пето место на Међународним данима ученичког предузетништва 2017. године.


 


На нивоу школе треба рећи да је Весна активни учесник свих дешавања од организовања интерних обука и угледних часова, преко организације промотивног часописа “Више од игре” поводом 10 година виртуелног предузетништва у школи до учествовања у снимању РТС онлајн часова и пројекта мобилности у оквиру Еразмус-а.


 


Све ово говори о једном професионалнцу који поседује велико знање и способност да га пренесе и на колеге и на ученике што је чини изузетно квалитетним наставником и племенитом особом. Посматрано из угла ученика, Весна је неко ко на ученике делује позитивно и мотивишуће. Њена улога наставника или одељењског старешине се не завршава  након одржаног часа; она помаже ученицима у тражењу решења проблема, залаже се за оно што они желе и труди се да им помогне у изградњи њихових индивидуалних врлина и као ученика и као личности. Зато не чуди жеља свих свршених осмака да у нашој школи упишу баш образовни профил комерцијалиста јер ће им Весна можда бити одељењски старешина...