Школски часопис
 
10.03.2019.
МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ УЧЕНИЧКИХ КОМПАНИЈА У ЦЕЉУ

У организацији Министарства образовања Словеније и словеначког Сервисног центра за ВПД, у Цељу је 6. марта ове године одржан 13. Међународни сајам виртуелних предузећа и ученичких компанија. На сајму је учествовало 52 компаније из 6 земаља (Словеније, Аустрије, Хрватске, Бугарске, Црне Горе и Србије).


Град Пожаревац, Економско-трговинску школу и производе од рециклажног материјала представили су и ученици наше компаније “ЕКОрација” у следећем саставу: други разред финансијски администратори Благојевић Марко, Богићевић Вељко и Бјелоглав Душан и трећи разред комерцијалисти Срна Зорко, Илић Сара и Ивков Софија.


Шансу да се, као један од пет градова из Србије, представимо на овом сајму омогућили су бројни спонзори којима се неизмерно захваљујемо: “Евротрговина” Шапине, пекара “Поморавље”, трговина “Дендић”, ресторан “Извор”, цвећара “Лотос”, д.о.о. “Филип”, продавница “Топ Ган”, фарбара “Дуга М&М”, фирма за обезбеђење “Pro tec”, индустрија меса “Унион МЗ”, дисконт пића “Васке импорт”, трговинска радња „Два медена срца“ из Александровца, превозник “Galeb Travel”.


Сајам је један од најважнијих догађаја у раду једне ученичке компаније, а припрема и учествовање на сајму код ученика подстичу висок степен одговорности и мотивисаности за представљање стечених вештина и усвојеног знања, а исто тако и унапређење стручних и практичних компетенција и развијање тимског духа. Ученици су се такмичили у више категорија: снимање аудио и видео рекламе, израда презентације, рекламног материјала и бизнис плана (до одласка на сам сајам) и на самом сајму: организовање штанда, обављање пословних разговора и попуњавање пословне документације (све на енглеском језику). Наши ученици су се одлично снашли и ушли у “Топ 15” компанија, а ево какви су и њихови утисци.


Срна: “Упознавање нових људи је само по себи богатство, а кад упознаш људе који имају иста интересовања као ми, онда је то предивно. Дружили смо се и учили истовремено. Надам се поновном одласку на неко овакво такмичење.”


Вељко: “На такмичењу смо унапредили тимски дух, изразили нашу креативност и усавршили конверзацију на енглеском језику. Сајам ћемо памтити по доброј атмосфери у нашем тиму и одушевљењу других нашим креативним радом у компанији.”


Сара: “Велико је задовољство и одговорност бити у оваквом тиму и ићи на овакво такмичење. Нучили смо да радимо тимски, да се сналазимо без ментора као десне руке, да применимо оно што смо научили у клупама и, поред свега, да се лепо дружимо. Надам се да ћемо добити још неку прилику да овако представљамо школу и остваримо још боље резултате јер смо сада искуснији.”


ЧЕСТИТКЕ И ВЕЛИКО ХВАЛА САРИ, СОФИЈИ, СРНИ,  МАРКУ, ВЕЉКУ И ДУШАНУ!


Ментори: Ђусић Мирјана и Миланов Валентина