Школски часопис
 
02.02.2019.
ТЕОРИЈА У ПРАКСИ

Дана 24. децембра у оквиру предмета Трговинско пословање, одржана је трибина код трговинских техничара у одељењу треће т1. Због мањег броја ученика тог одељења, првом делу трибине присуствовали су и комерцијалисти из II к. Трибина је организована под називом "Теорија у пракси". Циљ организовања трибина је да се прошири знање из трговине. Гост трибине био је Влада Стојимировић, власник продавнице „АТРИЈУМ“ из Пожаревца. Влада је био ученик ове школе.


После одржане трибине, дошли смо до информација које могу да нам пренесу, једино продавци који имају искуство са купцима. Влада за себе каже, да још када није био професионални трговац, волео је конверзацију између продавца и купца. По његовим речима није му  битно шта продаје, важно је да је део разговора између продавца и купца. Тај разговор Владу чини како он каже бољим човеком. Подвлачи да је битно колико информација се даје купцу. Знамо да све што се ради искрено даје најбоље резултате, али очигледан пример искрености видели смо управо код Владе. Влада је очигледан пример особе која поседује моћ да се уздигне изнад сваке ситуације, и на тај начин сваку ситуацију сагледа из најбољег угла. Рад на себи довео га је до једноставности  у опхођењу.


На часовима предавања причали смо да је циљ продавца да купац буде задовољан начином услуживања, квалитетом робе и да се оствари зарада, и наглашавала сам да зараду никада не стављају на прво место. Влада је само то потврдио, и додао да је зарада природна последица нашег наступа. По Влади ако робу не можеш да продаш „себи“, нећеш је продати ни другима.


Трибина је била подстицајна како за наставнике који су присуствовали тако и за  ученике. Утисци ученика су да је трибина била поучна, уобичајени коментари су  да оваквих трибина треба да буде више. Влада је навео да је муштерија увек у праву, а један од ученика прокоментарисао је да се нада да ће једнога дана и он боље схватити ту реченицу.


Захвалност Влади што је издвојио драгоцено време да пренесе богато искуство из праксе. Било је задовољство упознати га.


Жеља је свих, да нас посети поново.


Слободанка Цветић, наставник