Школски часопис
 
06.11.2018.
"ЊИХ НЕ СМЕМО ЗАБОРАВИТИ"

Поводом обележавања годишњице, 100 година од завршетка Великог рата, Економско – трговинска школа у Пожаревцу у сарадњи са Центром за културу организовала је изложбу под називом „Њих не смемо заборавити“ академског сликара из Београда Мирјане Лехнер Драгић.


Изложба је отворена 2. новембра у галерији „Обојена светлост“  Центра за културу Пожаревац и трајаће до 15. новембра 2018. године. Након отварања изложбе гости су могли да се послуже традиционалном јеврејском храном коју су припремили ученици Економско – трговинске школе.


Изложба подсећа на догађаје који се не смеју заборавити и на људе који су дали животе за нашу данашњу слободу. Инспирацију Лехнеровој представљају жене које су  имале значајну улогу током бурних ратних година. На сликама су приказани и знаменити српски војници јеврејског порекла који су се борили за слободу Србије. Отварању изложбе је присуствовао и потпредседник Савеза јеврејских општина Србије господин Александар Гаон.


Такође је извршена корелација између предмета историје и куварства где су се ученици упознали са начином припреме традиционалне јеврејске хране и историјом јеврејског народа. Организатор и координатор изложбе је наставник историје Драган Радоњић.


Наставник историје


Драган Радоњић