Школски часопис
 
13.10.2018.
Трећи разред у Мађарској

Извештај са екскурзије ученика III разреда Економско-трговинске школе из Пожаревца


            Ученици III разреда путовали су на међународну екскурзију у Будимпешту од 7. 10. до 10.10.2018.г. у организацији ТА „Grand tours“ из Новог Сада.


            На екскурзију је кренуло 110 ученика у пратњи 6 наставника, одељењских старешина III разреда: Зорана Прокића, Милице Џамић, Зоране Чоловић, Милене Златар Ђурђић, Жаклине Бранковић и Данијеле Крсмановић.


Ученици су били распоређени у 3 аутобуса и у сваком је био по један туристички водич.


 ПРВИ дан: Полазак на екскурзију организован је у 05:00 ч. са парикнга ДИС маркета. Путовање је организовано преко Београда, Новог Сада, Суботице и Келебије. Мађарску границу смо прешли око 10:00 ч.


Прва дестинација коју смо посетили био је бакарни дворац „Годоло“ из XVIII века, удаљен око 30 км од Будимпеште. Уследило је разгледање дворца који је био резиденција аустроугарске монархије, а потом смо наставили путовање ка Будимпешти.


У хотел „Зугло“ стигли смо око 17:00 ч. Ученици су били распоређени од II до IX спрата. Након смештаја и краћег одмора уследила је вечера, а потом одлазак до речног пристаништа на Дунаву и ноћно разгледање града бродом уз пратњу и објашњавање туристичког водича. Повратак у хотел уследио је око поноћи, а потом и ноћење.


ДРУГИ дан: После доручка око 09:00 ч. кренули смо у панорамско разгледање града са Пештанске стране. Задржали смо се на Тргу хероја, посетили дворац Вајда Хуњадија, Музеј лепих уметности, Базилику Св. Иштвана, а са Будимске стране ученици су посетили: Рибарски бастион, Цркву Св. Матије, брдо Гелерт и видиковац Цитаделу.


Слободно време у поподневним сатима ученици су провели у Ваци улици.


Након повратка у хотел уследио је одмор и вечера, а око 22:00 ч. отишли смо у дискотеку и вратили се око поноћи у хотел.


ТРЕЋИ дан: Након доручка у пратњи туристичког водича посетили смо Сентандреју. Ученици су видели Пожаревачку и Београдску саборну цркву, Трг Вука Караџића, родну кућу Јакова Игњатовића... Слободно време искоришћено је за разгледање вароши где сваки објекат представља споменик културе. Након Сентандреје уследила је најављена посета мађарском парламенту, где нам је локални водич показао зграду и информисао о њеном историјату.


ЧЕТВРИ дан: После доручка и одјављивања из хотела кренули смо ка тржном центру „Кампона“ у коме смо посетили Тропикаријум и провели неколико сати слободног времена. У 14:00 ч. уследио је повратак за Србију. Након преласка државне границе, око 17:00 часова, направили смо краћу паузу, а у Пожаревац смо стигли око 21:00 сат.


            Програм екскурзије реализован је у потпуности. Ученици су импресионирани оним што су видели, с обзиром да је то њихова прва екскурзија у средњој школи.


Лекар др Сузана Младеновић која је упућена на екскурзију од стране Здравственог центра Пожаревац, савесно је обављала свој посао.


Похваљујемо ученике за коректно понашање током екскурзије. Похвала за туристичке водиче као и за возаче, који су одговорно и професионално обављали свој посао.


Похвала и за одељењске старешине без чије заједничке сарадње и међусобне колегијалности екскурзија не би постигла очекиване резултате.


Стручни вођа екскурзије:


    Зоран Прокић, проф.