Школски часопис
 
26.01.2018.
Mлади кувари из наше школе одушевили Русију гастрономијом!

Дванаестог јануара 2018. године, у  Белој сали комплекса Храма Христа Спаситеља у Москви одржан је осми Међународни омладински  гастрономски фестивал "Обнављамо традиције. Божић." На овом догађају је учествовао велики број кувара, студената, младих стручњака, кувара-аматера, као и гостију и становника града.


На фестивалу се одржало кулинарско такмичење међу ученицима 20 стручних школа, као и 10 других школа. Тимови из Србије, Бугарске и Републике Српске су показали своје вештине у припреми божићних јела, сервирању празничних столова, као и познавању традиције своје земље.


Први пут на овом такмичењу је учествовао тим из Србије. Представнници су били ученици трећег разреда смера КУВАР: Срећко Предић и Петар Мишић, на челу са професором Николом Радишић из Економско-трговинске школе из Пожаревца. Тим је успео да импресионира жири квалитетом кувања.


За категорију "Божићно хладно предјело од речне рибе" тим је припремио пастрмку са поврћем.


У категорији "Декорисање божићне трпезе"  на идеју ученика  постављени  су стари ћилими ткани на традиционалан начин у Србији, столњаци, посуђе од глине, кукуруз, слама, суво воће, пита са вишњом, пршута, кулен.


У категорији ветско божићно пециво"  тим је представио божићну чесницу и одушевио жири  квалитетом и укусом пецива.


За категорију "Божићно хладно предјело од живине "  тим је спремио ролат од пилећег меса. Млади кувари су припремили по правом српском рецепту и сами украсили божићне медењаке, у којима су уживали бројни гости фестивала.


Наступ српског тима је био веома успешан, учесници су добили две дипломе и личну награду председника Фестивала.  Много добрих и лепих речи је упућено српском тиму од стране организатора  фестивала - келара Свето-Данилова патријаршијског манастира и јеромонаха Феогноста и председника "Центра обнове традиција" Ане Карпинович. Организатори су изразили жељу да виде тим професора Радишића на Међународном гастрономском фестивалу 2019. године. Ана Карпинович и Никола Радишић су договорили даљу сарадњу у гастрономској сфери између Србије и Руске Федерације.


Наши представници су посетили Кремљ, Црвени трг, Измаиловски Кремљ, циркус браће Запашних и шоу "Анђели", учествовали су у концерту "Славенски састанци", који је организовала Натаља Колцова, руководилац Фонда Светог кнеза Лазара. Професор Никола Радишић је испричао гостима о традицији слављења Божића у Србији, а такође "дао мастер клас" Српског кола. Никола Радишић и Олга Демина, заменик уредника портала 100 дорог.ру су се договорили да наставе сарадњу на промоцији српске кухиње у Руској Федерацији.


Тим Републике Србије, на челу са професором Николом Радишићем, захваљује: порталу Сеница.ру и пројекту "Помози делом" (руководилац - Олга Серебровскаја), који су обезбедили долазак тима, трансфер и учешће српског тима на Фестивалу, такмичењу и конференцији, као и Татјани Миленовић Костурков, заменику руководиоца Центра међународне сарадње "Руско-српски Дијалог", на информационој подршци, преводу, организацији културних програма и на праћењу тима током боравка у Москви.


Никола Радишић, наставник куварства